"Kansakunnan vapaus ei ole sitä, että säätyjen valtuutetut saavat toimia mielivaltaisesti, vaan sitä, että kansakunnan valistuneisuus sitoo heidän kätensä niin, että he eivät ryhdy omavaltaisiksi."

Uutiset12 joulukuu 2016

Ruotsilla ja Suomella hyvä syy juhlia

Ruotsi ja Suomi juhlivat vuonna 1776 säädetyn Painovapausasetuksen 250-vuotispäivää hyvällä syyllä, kirjoittaa Ruotsin lehdistöasiamies Ola Sigvardsson.
Lue lisää


5 joulukuu 2016

Hallinnon avoimuus esillä Algerissa

Suomen ja Ruotsin Algerian-suurlähetystöt järjestivät 4.12.2016 Algerissa Sananvapaus 250 vuotta -tilaisuuden
Lue lisää


2 joulukuu 2016

Painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden päätösseminaarissa keskusteltiin julkisuuslaista ja median tehtävästä

Painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden päätösseminaarissa keskusteltiin julkisuuslaista ja median tehtävästä
Kuva: Ida Pimenoff
Lue lisää


21 marraskuu 2016

Avoimuuskolumni: Trumpin voitto haastaa median ja demokratian

Donald Trumpin voitto yllätti monet. "Miten tällainen jättimäinen kupla voi syntyä maassa, jossa media laajasti käsitettynä hoitaa hyvin tehtävänsä vallankäytön valvojana. Kysymys on laatumedian kriisistä. Lukemisen vähentymisen myötä laatumedian merkitys on liudentunut samaan aikaan kun sosiaalisen median voima on ratkaisevasti kasvanut", kirjoittaa Janne Virkkunen marraskuun Avoimuuskolumnissa.
Lue lisää


21 lokakuu 2016

Anders Chydenius Lontoossa

Siiri Viljakan ja Lauri Tuomi-Nikulan sarjakuva-albumi VIIMEINEN PUHE – Anders Chydeniuksen paluu esittäytyy ensi viikolla Englannissa. Kutsujana on brittiläinen kansalaisjärjestö My Society, joka globaalisti tekee FOI:ta tunnetuksi ja käyttää siihen taitavasti internetin työkaluja.
Lue lisää


3 lokakuu 2016

Lokakuun Avoimuuskolumnin kirjoittaa Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström: Kun valemedioista tuli tekosyy median kurjistamiselle

Suomessa faktapohjainen tiedonvälitys on uhattuna erityisesti median talousvaikeuksin vuoksi. Kun toimittajien määrä vähenee, se vähentää vääjäämättä myös suomenkielisen faktapohjaisen tiedonvälityksen määrää ja laatua. Median murros on vielä kesken, eikä kaikkia lehtikuolemia ole vielä nähty. Median-alan kannattavuuskriisi on suomalaiselle lehdistönvapaudelle ja faktapohjaiselle tiedonvälitykselle huomattavasti pahempi uhka kuin valemediat.
Lue lisää


26 syyskuu 2016

Juhlavuoden näyttely Pariisissa

Painovapauden 250-juhlanäyttely avataan 26.9. Unescon päämajassa Pariisissa.
Lue lisää


20 syyskuu 2016

Painovapaus 250 vuotta -näyttely Eduskunnan kirjastossa

Eduskunnan kirjastossa järjestetään 21.9.-15.10. 2016 Painovapaus 250 vuotta –näyttely.

Vuonna 1766 Ruotsin valtiopäivillä säädettiin senhetkisen maailman vapaamielisin painovapausasetus.
Lue lisää


12 syyskuu 2016

Tiellä sananvapauteen - Kekkonen, Jumala ja seksi – suomalaisen sananvapauden koetinkivet

Ylikirjastonhoitaja, professori Kai Ekholm kirjoittaa syyskuun Avoimuuskolumnissa itsenäisyyden ajan Suomessa käydystä sananvapauskeskustelusta.

Lue lisää


31 elokuu 2016

Juhlavuoden luentosarja Oulun kaupunginkirjastossa

Painovapauden 250-vuotista taipaletta juhlistetaan Oulun kaupunginkirjaston ja Kalevan yhteistyössä järjestämällä luentosarjalla syys- ja lokakuun aikana.
Lue lisää


11 heinkuu 2016

Sananvapaus lehdistönvapauden kärkimaassa 2016

Kirjoittaja on Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari Helsingin yliopistosta.

"Sananvapaus turvaa sekä oikeuden ilmaista tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä, että oikeuden vastaanottaa niitä. Sananvapaus on ydinajatukseltaan poliittinen perusoikeus."
Lue lisää


29 keskuu 2016

Painovapaus 250 vuotta -näyttely Suomen kirjastomuseossa

Oikeus tietää, oikeus sanoa - Painovapaus 250 vuotta -näyttely on esillä Suomen kirjastomuseossa 29.6.-11.8.2016.
Lue lisää


14 keskuu 2016

Sananvapauden sankarit 2/4: Anders Chydenius

Yle Radio 1 on tuottanut ohjelmasarjan, jossa esitellään suomalaisia sananvapauden edistäjiä. Ensimmäisen jakso keskittyi Peter Forsskålin, nyt on vuorossa Anders Chydenius.
Lue lisää


26 toukokuu 2016

Avoimuuskolumni: Oikeus ymmärtää painettua ja puhuttua sanaa

Kirjoittaja on Kotimaisten kielten keskuksen johtaja Pirkko Nuolijärvi.

"Hallinnon julkisuusperiaate on yksi demokratiaa vahvistavista asioista. Julkisuusperiaatteen syvällinen noudattaminen vaatii hallinnolta myös sitä, että tekstit ovat ymmärrettäviä ja suullinen asiointi sujuu vaikeuksitta."
Lue lisää


29 huhtikuu 2016

Anders Chydenius herää henkiin sarjakuvassa

Kokkolalaisen valtiopäivämiehen Anders Chydeniuksen (1729-1803) keskeisistä ajatuksista ei ole ollut olemassa helppotajuista, populaaria julkaisua. Viimeinen puhe – Anders Chydeniuksen paluu -sarjakuva-albumi korjaa tämän puutteen ja tuo näkyville Chydeniuksen roolin 1700-luvun johtavana sanan- ja yksilönvapauden puolestapuhujana.
Lue lisää


26 huhtikuu 2016

Avoimuuskolumni: Ykkösmaassakin sananvapautta pitää suojella joka päivä

Mikä yhdistää toukokuun ensimmäisellä viikolla Etelä-Sudanin, Indonesian, Israelin, Libanonin, Jordanian, Palestiinan, Perun, Tunisian, Syyrian ja Suomen? No, kansainvälinen nuorten toimittajien uutishuone, joka on toukokuun alkupäivinä Helsingissä järjestettävän Unescon World Press Freedom Day -tapahtuman sydän
Lue lisää


18 maaliskuu 2016

Juhlavuoden näyttely Kokkolan kaupunginkirjastossa

Painovapaus 250 –juhlavuoden näyttely on esillä Kokkolan kaupunginkirjastossa 30.4. asti. Näyttely kertoo tiiviissä muodossa painovapausasetuksen syntyvaiheet sekä antaa perustietoja Anders Chydeniuksen elämänvaiheista.
Lue lisää


22 helmikuu 2016

Avoimuuskolumni: Rahapolitiikka ja julkisuus

250-juhlavuoden verkkosivulla julkaistaan kuukausittain 'Avoimuuskolumni', jossa käsitellään painovapauden taustaa tai tulevaisuutta, Suomessa tai maailmalla. Sarjaa jatkaa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen kolumni rahapolitiikan avoimuuden kasvusta.
Lue lisää


19 helmikuu 2016

Unescon konferenssin sivutapahtuma Kokkolassa: esillä Chydeniuksen perintö

Ajatus Unescon lehdistönvapauden konferenssin isännöinnistä Suomessa syntyi Anders Chydeniuksen kotikaupungissa Kokkolassa (kuvassa Chydeniuksen pappila). Siksi on luontevaa, että yksi konferenssin sivutapahtumista on Kokkolassa 2.5.2016.
Lue lisää


15 tammikuu 2016

Avoimuuskolumni: Terrorismi ja länsimaisten arvojen puolustus

250-juhlavuoden verkkosivulla julkaistaan kuukausittain 'Avoimuuskolumni', jossa käsitellään painovapauden taustaa tai tulevaisuutta, Suomessa tai maailmalla. Sarjaa jatkaa professori Jyrki Käkösen kolumni terrorismista ja länsimaisten arvojen puolustuksesta.
Lue lisää


28 joulukuu 2015

Katse tulevaisuuteen Painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden avausseminaarissa

Painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden aloitti 4.12.2015 Päivälehden museossa pidetty seminaari. Seminaaripuheissa peilattiin painovapauslain 250-vuotista taivalta suhteessa nykyiseen tilanteeseen ja tulevaisuuteen. Juhlavuoden teema “Oikeus sanoa – oikeus tietää” peilautui niin tavallisten kansalaisten, journalistien kuin lainsäätäjienkin näkökulmasta.
Lue lisää


4 joulukuu 2015

Chydenius-mitali UNESCOn pääjohtaja Irina Bokovalle

Vuoden 2015 Chydenius-mitali myönnettiin UNESCOn pääjohtaja Irina Bokovalle tunnustuksena "UNESCOn kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta Chydeniuksen avoimuusperiaatteiden hyväksi". Anders Chydenius -säätiö ja Chydenius-instituutin kannatusyhdistys perustelevat mitalia UNESCOn työllä erityisesti vapaan tiedonvälityksen ja julkisuusperiaatteen hyväksi.
Lue lisää


4 joulukuu 2015

Avoimuuskolumni: Anders Chydenius - vapauden apostoli

250-juhlavuoden verkkosivulla julkaistaan kuukausittain 'Avoimuuskolumni', jossa käsitellään painovapauden taustaa tai tulevaisuutta, Suomessa tai maailmalla. Sarjan aloittaa Pertti Hyttisen ja Juha Mustosen kolumni 'vapauden apostolista' eli Anders Chydeniuksesta.
Lue lisää


3 joulukuu 2015

Tasavallan Presidentin tervehdys

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö on painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden suojelija. Tervehdyksessään hän kutsuu suomalaisia keskustelemaan Anders Chydeniuksen perinnöstä – ja siitä, mitä avoimuus, sananvapaus ja vapaa tiedonvälitys meille merkitsevät.
Lue lisää


2 joulukuu 2015

Suurlähettiläs: Oikeus hankkia tietoa kuuluu ihmisoikeuksiin

Pohjoismaiden ministerineuvostossa pohjoismaisen julkisuusperiaatteen edistäminen on osa ohjelmaa Suomen puheenjohtajuuskaudella vuonna 2016. Kysyimme ulkoasiainministeriön ihmisoikeus- ja demokratiasuurlähettiläältä, mitä Suomi tekee käytännössä.
Lue lisää


2 joulukuu 2015

Helsingin Sanomain Säätiö

Helsingin Sanomain Säätiö on yksityinen, yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on turvata suomalaisen median, erityisesti sanomalehden, tulevaisuus. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö jakaa apurahoja viestintäalan tutkimukseen ja koulutukseen ja ylläpitää Päivälehden arkistoa ja Päivälehden museota.
Lue lisää


1 joulukuu 2015

Anders Chydenius-säätiö

Säätiön tarkoituksena on Anders Chydeniuksen ajatusten ja perinteen pohjalta edistää talouden vapautumisesta ja sen seurauksista käytävää keskustelua, tukea siihen kohdistuvaa tieteellistä tutkimusta sekä vaikuttaa sitä koskevaan päätöksentekoon eettisiä arvoja korostaen.
Lue lisää


30 marraskuu 2015

Maailman ensimmäisen julkisuuslain 250-juhlavuosi alkaa

Painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden avauksessa 4. joulukuuta klo 14-16 Päivälehden museolla kuullaan juhlavuoden suojelijan Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön tervehdys. Eduskunnan puhemies Maria Lohela ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ovat mukana käynnistämässä juhlavuotta, jota vietetään teemalla "Oikeus tietää - oikeus sanoa".
Lue lisää