"Kansakunnan on itse oltava valistunut. Se vaatii kuitenkin järkeä, ja se harjaantuu parhaiten, jos kirjoitamme ajatuksiamme paperille."

AAKKOSTEN MATKASSA

Julkaistu: 01.11.2016AAKKOSTEN MATKASSA
Aapisia ja aakkoskirjoja
Näyttely Vantaan Monitoimikeskus Lumossa
1.-25.11.2016

Aakkosten matkassa -näyttely esittelee aapisia ja perinteisten aapisten rinnalle nousseen ilmiön eli aakkoskirjojen maailman. Näyttely on esillä Vantaan Monitoimikeskus Lumossa 1.–25.11.2016.

Aapisten tapaan aakkoskirjat rakentuvat vahvasti aakkosten esittelyn varaan, mutta niitä ei yleensä ole tarkoitettu pelkkään lukemisen opetteluun. Aakkoskirjojenkin luvut etenevät aakkosjärjestyksen mukaan, mutta ne voivat olla sekä kauno- että tietokirjoja. Osa aakkoskirjoista kuuluu kuvakirjojen tai -teosten luokkaan. Aakkoskirjoja tehdään sekä lapsille että aikuisille.

Monia aakkoskirjoja leimaa leikkisyys. Tekstuaalisen, visuaalisen ja typografisen leikkisyyden lisäksi aakkoskirjoissa hyödynnetään erikoisia rakenteita ja muotoja. Näyttely esitteleekin mm. perinteisen kirjan muodoista poikkeavia ratkaisuja.

Näyttelyn erikoisimpia kirjoja ovat maailman pienin kirja eli Josua Reichertin Bilder-ABC (2000), jonka sivukoko on 2,9 x 2,4 millimetriä ja Ronald Kingin haitaripomppis Alphabeta Concertina (2.p. 1984). Kolmiulotteiset aakkoset ovat kiinnostaneet myös muita pomppiskirjojen tekijöitä kuten Marion Bataillen palkittu ABC3D (2008) ja Mike Hainesin ja Julia Fröhlichin Wild Alphabet (2010) osoittavat.

Varsinkin ulkomailla ammattikuvataiteilijat tekevät aapisia sekä lapsille että aikuisille. Tällaisiin taideaapisiin kuuluu mm. taidemaailman kauhukakaran Damien Hirstin ABC-kirja (2013).

Aakkosten matkassa -näyttely ei rajoitu pelkkiin latinalaisia aakkosia esitteleviin kirjoihin. Näyttelyssä voi esimeirkiksi tutustua kiinalaisten kirjoitusmerkkien vaihtoehtoisiin oppimistapoihin irtokorttien ja memorypelien avulla tai vaikkapa korealaisiin design-hangulpalikoihin. Maailman kirjoitusmerkistöjen runsaus ilmenee intialaisista aapisista: näyttelyssä on esillä seitsemällä eri merkkijärjestelmällä painettuja intialaisia aapisia.

Aiheensa ja kansainvälisen materiaalinsa avulla näyttely juhlistaakin sananvapauden teemavuotta – ovathan aakkoset ja kirjoitusmerkit sananvapauden peruspalikoita.

Näyttelyn on koonnut tietokirjailija Niklas Bengtsson.

Avoinna: 1.–25.11.2016
ma-pe klo 8.00-20.00, la 10.00-16.00
Paikka: Monitoimikeskus Lumo
Urpiaisentie 14 (Korso), 01450 Vantaa

Tapahtumat