"Kansakunnan on itse oltava valistunut. Se vaatii kuitenkin järkeä, ja se harjaantuu parhaiten, jos kirjoitamme ajatuksiamme paperille."

Oikeus tietää - läpinäkyvyys ja avoimuus julkisessa elämässä

Julkaistu: 14.10.2016


Oikeus tietää – läpinäkyvyys ja avoimuus julkisessa elämässä
Vuosi 2016 on painovapauden ja julkisuusperiaatteen 250-vuotisjuhlavuosi. Helsingin yliopisto järjestää osana juhlavuotta kansalaisten tiedollisia oikeuksia ja julkisen hallinnon läpinäkyvyyttä käsittelevän symposiumin.
Pohjoismaat nähdään usein julkisuusperiaatteen ja hallinnon avoimuuden edelläkävijöinä: yhtäältä historiansa, mutta toisaalta myös avoimen datan kaltaisten uusien aloitteiden ansiosta. Yhteiskunnalliset ja teknologiset muutokset kuitenkin jatkuvasti muokkaavat julkisuuden ihanteita ja käytäntöjä. Uudet viestintävälineet ja tietovuodot, mutta myös uudet salailun ja valvonnan muodot nostavat esiin kansalaisten oikeuksiin liittyviä jännitteitä. Myös avoimen tieteen ja tutkimustiedon saatavuuden edistäminen ovat juuri nyt ajankohtaisia teemoja. Mitä ”oikeus tietää” tarkoittaa, mistä se on peräisin ja mitkä tekijät sitä nykyään uhkaavat?
Symposiumin pääpuhuja on journalismin professori Michael Schudson (Columbia University). Schudsonin uusin kirja The Rise of the Right to Know käsittelee avoimuuden ja läpinäkyvyyden ihanteita amerikkalaisessa kulttuurissa ja politiikassa toisen maailmansodan jälkeen. Symposiumin muissa puheenvuoroissa professori Laura Kolbe käsittelee eurooppalaisen ajattelun vapauden historiallisia juuria, professori Hannu Nieminen julkisuuden ja demokratian taustaa ja nykytilaa suomalaisessa yhteiskunnassa sekä apulaisprofessori Tero Erkkilä hallinnon läpinäkyvyyden merkitystä ja haasteita globaalista näkökulmasta.
Symposiumin järjestävät Helsingin yliopiston viestinnän oppiaine ja Avoin yliopisto, ja se on osa ”Viestinnän rakenteet ja viestintäpolitiikka” sekä “Introduction to Media and Global Communication” luentokursseja. Esitysten kieli on englanti, lukuun ottamatta paneelikeskustelua, joka käydään suomeksi. Osallistuminen on avoin kaikille.

Ilmoittautuminen symposiumiin:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/71664/lomake.html
(kopioi linkki osoitekenttään)


Programme - Ohjelma
Friday 14.10.2016 at 9-13
Helsingin yliopisto, päärakennus/ University of Helsinki, Main building, Fabianinkatu 33, 2nd floor, Sali 1
Chair Salli Hakala & Kari Karppinen
9.00 Welcome - Avaussanat: Open knowledge and science - Tiedon ja tieteen avoimuus
Director PhD Jaakko Kurhila, University of Helsinki, Open university
9.15-10.00 The Right to Know professor Michael Schudson
10.00-10.20 Comments PhD student, researcher Laura Juntunen and postdoctoral researcher Gwenaëlle Bauvois, University of Helsinki
10.20 – 10.50 Freedom of thought from European perspective - Ajattelun vapaus – Eurooppalaisen sivistyksen juurilla
Professor of European history Laura Kolbe
Discussion - keskustelu
10.50-11.10 Coffee
11.10-11.30 Publics in Finnish democracy – Julkisuus ja suomalaisen demokratian taustat ja nykytila
professor of Media and Communication Policy, Dean of the Faculty of Social Sciences Hannu Nieminen
11.30-11.45 Government transparency in a global age - Hallinnon läpinäkyvyys globaalissa maailmassa Associate Professor Tero Erkkilä
Discussion - keskustelu
12.00-13.00 Paneeli: Kunnes julkisuudessa räjähtää – Charlie Hebdo, Edward Snowden, Panama-papers …
Keskustelussa mukana mm. julkisuuden ja politiikan tutkijoita yliopistolta sekä toimittajia, viestinnän ammattilaisia, poliitikkoja: europarlamentaarikko Heidi Hautala; professori, HY Heikki Hiilamo; valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto; ProComin toimitusjohtaja Elina Melgin; professori, HY Olli Mäenpää; toimittaja, Yle Salla Vuorikoski. Paneelin puheenjohtaja yliopistonlehtori, HY Salli Hakala.
Järjestäjät – Organizers
Viestinnän oppiaine/Media and Communication Studies, Avoin yliopisto/Open University
Master's Degree Programme in Media and Global Communication (MGC), University of Helsinki

Tapahtumat